Tokmannilla siivoushenkilöstö nähdään arkea kannattelevana voimana

Tokmanni on nimi, joka on valtaosalle suomalaisista tuttu. Onhan kyseessä Suomen suurin halpakauppaketju ja halpakaupan markkinajohtaja, joka työllistää reilut 4000 työntekijää lähes 200 myymälässä ympäri maan. Tuotevalikoima koostuu niin kotimaisista kuin ulkomaisista tuotteista sisältäen muun muassa työkaluja, vapaa-ajan tarvikkeita, kodinelektroniikkaa ja elintarvikkeita. Laaja ja edullinen valikoima yhdistettynä helppoon asioimiseen houkuttelevat myymälöihin asiakkaita yli miljoonan viikossa. Myymälätilojen ahkera käyttö vaatii suunnitelmallista, säännöllistä ja ketterää otetta tilojen päivittäiseen ylläpitoon, joten vahva kumppanuus siivouspalveluiden toimittajan kanssa on aina ollut Tokmannille ensisijaisen tärkeää.

Riski, joka kannatti

Seppo Tokola, Tokmannin turvallisuus- ja kiinteistötoimintojen päällikkö, kuvailee N-Cleanin valikoituneen kauppaketjun siivouspalvelukumppaniksi perinteisen kilpailutuksen kautta. Kilpailutuksessa painotettiin ennen kaikkea sitä, että hinta kohtaisi laadun.

Tokmannin myymälöissä käy asiakkaita yli miljoonan viikossa. 

– Tapaamme kilpailuttaa toimittajiemme hinta-laatusuhteen tasaisin väliajoin ja tämä koskee myös siivouspalveluita. N-Clean oli meille ennestään täysin tuntematon toimija, mutta siitä huolimatta päätimme ottaa riskin ja lähteä kokeilemaan yhteistyötä, muotoilee Tokola.

Riski kannatti, sillä N-Cleanin tarjoama kokonaisuus on vastannut Tokmannin odotuksia niin hinta-laatusuhteen kuin palvelun toimivuuden osalta.

Suomen suurin halpakauppaketju myy myös elintarvikkeita.

– Arvostan vahvasti sitä, että N-Cleanin kanssa sovitusta pidetään aina kiinni. Kommunikaatio on selkeää ja yhteistyö toimii, ja nämä asiat ovat viimeisten neljän vuoden aikana synnyttäneet vahvan luottamuksen yritystemme välille. Jokaisen N-Cleanin yhteyshenkilön kanssa käydyn keskustelun jälkeen tiedämme, ettei meidän tarvitse jälkeenpäin varmistaa, että asia on oikeasti hoidettu. Haemme laatua vastineeksi rahoillemme ja sitä me myös saamme, kertoo Tokola.

Paikallisesti läsnä kaikissa tilanteissa

N-Clean vastaa jokaisen Tokmanni-myymälän siivouksesta aina Hangosta Kittilään. Lähes 40-vuotisen taipaleensa aikana N-Clean on kasvanut pienestä kotimaisesta perheyrityksestä valtakunnalliseksi toimijaksi, jonka palvelut ulottuvat tytäryhtiön kautta Ruotsiin asti. Kotimaisuus, vakaa kasvu sekä läpi Suomen ulottuva toiminta on alusta asti tehnyt Tokolaan vaikutuksen.

– Siivouspalvelun on oltava lähellä ja helposti saatavilla – lyhyelläkin varoitusajalla – myymälän sijainnista riippumatta. Tästä syystä N-Cleanin valtakunnallisuus on meille hyvin tärkeää ja se olikin olennainen syy siihen, että heihin päädyimme.

N-Cleanin siivoushenkilökunta vastaa Tokmannien jokapäiväisestä siivouksesta niin myymälöissä kuin henkilöstön sosiaalitiloissa. Jo yhteen yksittäiseen päivään mahtuu monta asiakaskäyntiä ja sitä kautta ajoittain myös vaikeammin ennakoitavia asioita, jotka vaativat siivoushenkilökunnalta nopeaa ja tehokasta toimintaa. Tokola kiittää N-Cleania ammattitaitoisesta tekemisestä niin rutiinitöissä kuin poikkeustilanteissa. 

Laajasta tuotevalikoimasta löytyy muun muassa työkaluja, vapaa-ajan tarvikkeita ja kodinelektroniikkaa.

– Yhdessä sovittu siivouspalvelukokonaisuus koostuu järkevistä ja hyvin suunnitelluista ratkaisuista, niin jokapäiväisten kuin ennakoimattomienkin siivoustöiden suhteen. Yllätyksiä tulee aina välillä vastaan, nyt viime aikoina esimerkiksi pandemian myötä. Altistumisten aiheuttamat akuutit tehodesinfioinnin tarpeet ovat vaatineet nopeaa reagointikykyä ja N-Clean on näistäkin tilanteista suoriutunut loistavasti.

Laadukas siivous kannattelee liiketoimintaa ja koko yhteiskuntaa

Puhtaat ja siistit tilat ovat menestyksekkään liiketoiminnan kulmakivi. Ne vaikuttavat myymälän kutsuvuuteen ja viihtyvyyteen sekä mahdollistavat sen, että arki sujuu. Laadukkaan siivouksen myötä asiakkaat voivat tehdä ostoksensa ja henkilökunta hoitaa heidän palvelemisensa. Jotta myymälätoiminnan arjessa voidaan keskittyä olennaiseen, on kunnia annettava kaikille niille taustavoimille, jotka siihen kovalla työllään osaltaan vaikuttavat. Siivoojien työn tärkeys voi monessa paikassa jäädä helposti huomioimatta, mutta Tokmannilla asia on toisin. Tokola muistuttaa, että ilman siivoojia ei olisi liiketoimintaakaan.

Vuoden 2021 lopussa Tokmannilla oli yhteensä 196 myymälää kautta maan. N-Clean vastaa jokaisen myymälän siivouksesta.

– Me Tokmannilla arvostamme siivoojien ammattikuntaa erittäin korkealle. Ilman heitä ja siivoustoimintaa pyörittäviä yrityksiä toimintakenttämme ja yhteiskuntamme olisivat hyvin erinäköisiä – eivät ne yksinkertaisesti toimisi.